Energiecoöperatie de Anjumer Eendragt is opgericht in november 2018. Het bestuur, bestaande uit 6 dorpsbewoners, zet zich in voor haar leden om lokaal duurzame energie op te wekken.
Tijdens de jaarlijkse dorpsbelangvergadering van 2018 is een team van Buurkracht uitgenodigd om het één en ander te vertellen over het verduurzamen van Anjum. Aan het eind van de avond hebben 6 mensen zich beschikbaar gesteld om zitting te nemen in het Buurkracht Team van Anjum. De eerste vergadering vindt plaats op 6 juni 2018 in de kantine van de Coop supermarkt. Tijdens deze vergadering wordt al nagedacht over het oprichten van een eigen energie coöperatie. 22 november 2018 worden de handtekeningen gezet bij de notaris. Coöperatie ‘De Anjumer Eendragt’ is een feit!
Zonnedak Ieldobbewei
In september 2019 is het eerste postcoderoosproject (pcr) gerealiseerd. Dit gaat nog om een pcr oude stijl. Dat wil zeggen, het rendement wordt gekregen d.m.v. teruggave energiebelasting. Aan de Ieldobbewei liggen op een groot dak 234 zonnepanelen met een piekvermogen van 68000 watt. Gezien de gunstige ligging is de verwachting dat er jaarlijks 68000 kWh aan energie opgewekt kan worden. 22 participanten doen mee met dit project d.m.v. participaties (‘zonnepanelen’) variërend van 2 tot 35 stuks. Gedurende 15 jaar krijgt de deelnemer zijn/haar energiebelasting terug van de eigen verbruikte energie. Het verwachte rendement hiervoor is ca. 7% jaarlijks.
Zonnedak Lauwersoog
Coöperaties kunnen sinds 1 april 2021 een aanvraag indienen voor de SCE-regeling. De coöperatie vraagt dan een bepaald subsidiebedrag aan per kWh. Dit is een exploitatiesubsidie. Dit betekent dat de subsidie niet vooraf in één keer wordt uitbetaald, maar dat de coöperatie gedurende 15 jaar ieder jaar een bepaald subsidiebedrag ontvangt van de Rijksoverheid op basis van het aantal opgewekte kWh’s. De 2e pcr op basis van deze SCE regeling is gerealiseerd op Lauwersoog. De loods van fam. Loonstra is versterkt zodat er 360 zonnepanelen konden worden geplaatst. 52 participanten nemen deel aan deze postcoderoos. Het totale vermogen is 194400 Wp. De installatie draait sinds januari 2023.
Zonnedak De Singel
In het voorjaar 2022 is een nieuwe SCE subsidie aangevraagd voor een collectief zonnedak op de Singel in Anjum. Deze is in juli 2022 toegekend en eind 2022 liggen er nu 108 zonnepanelen op de loodsen van firma Dijkstra-Lub. Het vermogen van de installatie is 58320 Wp. Er doen 17 participanten mee. De installatie draait momenteel op beperkte kracht omdat Liander nog een netverzwaring moet doorvoeren.
Kieren dichten actie Buurkracht
Samen met Buurkracht, gemeente NEF en energiecoöperatie Anjum is de Kieren Dichten actie opgezet. Het idee is dat buren elkaar helpen de kieren te dichten waarbij het materiaal, aangeleverd door de gemeente, via de energiecoöperatie bij de inwoners van Anjum terecht komt. Dit zorgt ervoor dat je de kou buiten en de warmte binnen houdt. En daarmee bespaar je op je gasverbruik. Met deze actie verduurzamen we de buurt. Samen gaan we kijken wat er voor de inwoners nodig is om hun woning te isoleren en het energieverbruik te verminderen. Denk aan: brievenbusborstel / tochtband-strips / radiatorfolie / ledlampen / bespaardouchekop enz. D.m.v. een flyer zijn de bewoners op de hoogte gesteld van de actie. Online kon een enquête worden ingevuld. De informatieavond PAW in september was ook het startpunt van deze Kieren Dichten actie. In totaal waren er 72 respondenten, zowel online als via de papieren enquête. De gemeente heeft budget beschikbaar gesteld voor de aanschaf van de materialen. Sommigen gaan het zelf toepassen, sommigen hebben aangegeven hulp nodig te hebben. 14 personen gaan deze hulp bieden. Zij vormen het fixteam. Dit is de eerste stap die gezet worden naar een goed geïsoleerd Anjum.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen belangrijke updates.
Concept en ontwerp door Suggestie en Illusie | Ontwikkeld door VSSR Digital